Android Studio Yardımcı Eklenti Ve Araçları

plugins
plugins

Merhaba değerli Coder’ler 🙂
Bu yazımda sizlere kullanmakta olduğum eklentiler hakkında bilgi vereceğim fakat sizler eğer ki daha yeni iseniz bu eklentileri kullanmanızı tavsiye etmiyorum. Bir şeyi kolayca yapmak onu ancak anlayıp sürekli kullandıktan sonra olmalıdır. Bunu kütüphane kullananlar için de söyleyebilirim.

Android WiFi ADB

Bu plugin telefonunuza uygulamanızı kablo olmadan wifi üzerinden debug etmenize yarar. Normal usb ile yaptığınız her şeyi artık wifi üzerinden yapabilirsiniz.
Yüklemek için File->Settings sekmesinden plugins bölümünde aratıp yükleyin ve android studio’yu yeniden başlatın. Yanda görüldüğü gibi çıkacaktır telefonu algılatmak için ilk başlangıçta 1 kez usb ile bilgisayarınıza bağlayın ve telefonunuz Wifi ADB de çıkacaktır, connect butonuna tıklayın ve state bölümü connected olunca artık usb yi çıkartsanız da telefonunuzu emülatör gibi kullanabileceksiniz.(Not: Android Wifi ADB çalışması için  2. bir eklenti olan ADB WİFİ eklentisini de kurun. Plugin arama kısmına ADB WIFI yazınca ikisi de geliyor.)
https://plugins.jetbrains.com/plugin/7983-android-wifi-adb
Ekran Görüntüsü # 15524

ADB Idea

Bu eklenti ile Emülatörde uygulamanız için yapacağınız genel işlemleri kolayca yapabileceksiniz. Yüklemek için File->Settings sekmesinden plugins bölümünde aratıp yükleyin ve android studio’yu baştan başlatın. Herhangi bir emülatörünüzü açın ve activity yazarken Ctrl+Shift+A ya basarak veya Tools->Android->ADB Idea’yı takip ederek işlemleri kolaylaştırabilirsiniz.
Android Studio ve Intellij için aşağıdaki ADB komutlarını ekler:

  • ADB Kaldırma Uygulaması
  • ADB Kill Uygulaması
  • ADB Başlat Uygulaması
  • ADB Yeniden Başlatma Uygulaması
  • ADB Net Uygulama Verileri
  • ADB Net Uygulama Verileri ve Yeniden Başlatma
  • ADB İzinlerini Geri Al
  • Hata Ayıklayıcı ile ADB Start App
  • ADB Debugger ile Uygulamayı Yeniden Başlat

Ekran görüntüsü # 18192

Drawable Importer

Bu eklenti üç ana özellikten oluşmaktadır. Bu eklenti, ölçeklendirilmiş görüntüleri Android projesine  aktarmamızı hızlandırır.

./drawable_ldpi.png
./drawable_mdpi.png
./drawable_hdpi.png
./drawable_xhdpi.png

Sorun değil! Artık her çözünürlük için farklı bir varlık seçebilir, bunlar için bir isim belirleyebilir ve gerisi eklenti tarafından yapılabilir.
Veya daha da kolay bir şekilde, tüm zip dosyasını seçebilir ve bu eklenti öğeyi otomatik olarak en iyi eşleşen klasöre çıkarır.
Github Link:https://github.com/winterDroid/android-drawable-importer-intellij-plugin
Yüklenmesi ve Kullanımı videoda bir youtuber yapmış. İnceleyebilirsiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=cfuGDnlCyC4

Ekran görüntüsü # 15351

Exynap Eklentisi

http://exynap.com
Sürekli aynı kodları yaz yaz sıkıldıysanız o zaman bu eklenti tam size göre.
Bu eklentide belli kalıplaşmış kodlar mevcut, siz istediğinizi kolayca oluşturabiliyorsunuz.
Mesela Recylerview Adapter, Alert Dialog oluşturma vb. sadece oluşturmak istediğiniz yapıyı  belirliyorsunuz ve size kod parçacığını veya sınıfı oluşturuyor.

Butterknife Zelenzy:

Birçok geliştirici daha kolay geliştirme yapmak için “Butterknife” kütüphanesini kullanıyor. Ama ne yazık ki componentleri Activity sınıfınızda teker teker tanımlamanız gerekiyor. Burda da bu eklenti ön plana çıkıyor tek tık ile tanımlamaları yapıyorsunuz.
Github Linki: https://github.com/avast/android-butterknife-zelezny

Kullanılan Araçlar

Color Tool:

Yeni bir uygulama hazırlarken en çok renklerin uyumunu tutturmaya çalışanlar, yok bu renk buna gitmemiş diyenler için aşağıdaki web site material.io bizler için kolay bir araç hazırlamış.Ayrıca daha önce yazmış olduğum yazı  En iyi Android XML, Arayüz Tasarımı ve Renklerin Mükemmel Uyumu  yazıma da tıklayıp daha detaylı inceleyebilirsiniz.

Web Sitesi: https://material.io/tools/color/#!/?view.left=0&view.right=0

Gradle Please:

Kullandığınız kütüphanelerin versiyonlarını yenilemeniz gerektiğinde seçili haldeymiş gibi görünüyor ve siz versiyon numaralarının üzerine tıkladığınızda size uyarı lambası sarı renkte yanar ona tıkladığınızda son versiyonu gösterir ve seçip kütüphaneyi güncelleyebilirsiniz. Fakat bunu yapamıyorsanız gradleplease sitesinden kolaylıkla aratabilirsiniz.

Web Sitesi: http://gradleplease.appspot.com/

Vysor:

Projenizi build etmek için emülatör veya telefon kullanırsınız. en mantıklısı telefondur fakat bunun için de sürekli olarak bir bilgisayar bir telefona bakmak için uğraşmak vakit kaybıdır. Peki telefonunuzun anlık ekran görüntüleri emülatör gibi bilgisayar ekranınıza gelseydi ve telefonu bilgisayardan kontrol edebilseydiniz hatta istediğiniz ekranın görüntüsünü rahatlıkla bilgisayardan alabilseydiniz nasıl olurdu? Bu araç buna yarıyor. Nasıl kullanacağım derseniz sitesinde videolu anlatım mevcuttur.

https://www.vysor.io/

Eklenti adresi: https://chrome.google.com/webstore/detail/vysor/gidgenkbbabolejbgbpnhbimgjbffefm

Benim anlatacağım eklenti ve araçlar bu kadar. Yeni eklentiler ve araçlar buldukça bu listeyi güncelleyeceğim. Sizin de kullandığınız eklenti ve araçlar var ise yoruma yazın listeye ekleyelim.

POJO

POJO, bir Java sınıfının bir başka sınıf ile extends, implements gibi bağlantılarının yapılmamış, constructor oluşturulmamış ve belirtimler kullanılmamış halidir. Aşağıda vermiş olduğum web sitesine apiden almış olduğunuz örnek json veya xml datasını yazınca size otomatik olarak elle oluşturmanız gereken modelin çıktısını hazır olarak verir. Size tek kalan kopyalamak ve yapıştırmak.

http://pojo.sodhanalibrary.com/

alternatif
https://app.quicktype.io/

DTO generator

Sınıf oluşturmak için kullanabileceğiniz bir android studio eklentisi arıyorsanız bu tam da size göre

https://plugins.jetbrains.com/plugin/7834-dto-generator

Yazıyı okuduğunuz için teşekkürler, artık medium üzerinde yazılarımı yayınlayacağım.
Medium hesabımı takip etmeyi unutmayın.
İlk yazımı yayınladım ulaşmak için tıklayınız.
Medium : https://medium.com/@unalzafer

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*